Vi fick feeling, vårfeeling

Av Henrik Ström

Trots att våren haft lite snöhicka kliar det i fingrarna att plantera saker. Till och med på de som i vanliga fall inte är några trädgårdsfantaster. Efter hård förhandling och under täckmanteln av att det är en pedagogiskt relevant lärupplevelse förhandlade vi oss fram till en fönsterbräda som vi kan fylla med en experimentodling. Det är faktiskt inte bara en täckmantel utan att plantera är en rätt bra övning på att planera, inventera resurser och genomföra. Tillsammans med en praktikanten gick vi igenom växtteori, hur mycket plats vi hade och vad som gick att göra utifrån de resurser vi hade. Därefter valde vi ut chili för att det är en kul växt att prova på att dra upp från frö och penséer för att vi behöver något att fylla krukorna på uteplatsen med. I planen ingick att iordningställa en arbetsyta och att plocka undan och städa av efteråt. Mitt i projektet fick vi ännu mer feeling och återbrukade en petflaska till den ultimata späda-plantor-dänkflaskan. Nu får vi se hur det går med chilin och återkommer med eventuella lärdomar. Penséerna hade vi gjort lite med som de gör i matlagningsprogram och försått så att vi kunde ägna oss att plantera om de små rackarna. När vi var klara kom vi på en ytterligare pedagogisk poäng. Nu måste vi öva på att vänta.