Workshopfredag i Halmstad

Av Henrik Ström

I fredags, var vi tre kollegor som höll i en workshop, för en avdelning på socialförvaltningen i Halmstad. Temat var ”Förstå och bemöta på ett konstruktivt sätt”.

Även det mest motiverade gänget kan få lite svårt att hålla ångan uppe i fem timmar, en solig fredag i maj, så vi laddade med många praktiska övningar att varva vårt prat med. När vi kommer ut till en verksamhet, så gäller det att ha stor respekt, för att det i rummet finns en enorm mängd kollektiv erfarenhet och yrkeskunnande. Det finns lärande att göra åt båda hållen och vi kan inte bara sända ett budskap utan måste lyssna noga på vad våra åhörare sänder tillbaka till oss.

Vi vill lyfta fram och vända och vrida på erfarenheterna och kunnandet genom att tillföra ytterligare perspektiv. Perspektiv som den egna upplevelsen av att ha behövt ta emot stöd, av att ge stöd och vikten av socialt stöd ur både ett historiskt och framtida perspektiv. Vi vill skapa upptäckarlust och ett reflekterande rum där det går att prova nytt och vara sårbara tillsammans. Samtidigt ska det finns en trygg struktur och ska gå att plocka med sig något konkret att prova i sin verksamhet ganska direkt.

Vi har höga ambitioner och det är många bollar i luften under en dag. Det här är en aktivitet som vi tycker att vi gör bra och att vi tillför de verksamheter vi arbetar med nytta. Här kommer ett axplock från deltagarnas reflektioner över workshopen:

”Bra blandning och fördelning på dagen”

”Fruktansvärt bra dag. Fortsätt med det ni gör för ni gör det väldigt bra.”

”Ni behövs som öppnare till en förändring av inställningar till våra olikheter”