Vi pratade om Arbetsförmedlingen

Av Henrik Ström

Vi fick besök av Emilia på P4 Halland idag. Hon hade läst debattartikeln som vi och ett antal andra ASF:er och Skoopi författat, och ville få en lokal vinkel.

Det fick hon.

Jag (Henrik) och Lena Carlbom från En trappa upp mötte henne i vårt lunchrum. Två minuter långt ska inslaget vara. Vi pratade oavbrutet i två timmar.  Vi har ju en hel del uppfattningar om hur samarbetet med Arbetsförmedlingen funkar, och hur vi skulle vilja att det fungerade. För det är inte helt perfekt.

Arbetsförmedlingen har ju som alla vet sparbeting på sig. Därför vill de ha avtal med så stora aktörer som möjligt, som till exempel Samhall. Då behövs det bara en kontakt mellan Arbetsförmedlingen och aktören, som i sin tur får sköta kontakterna med många arbetstränare. Det kan vi ju förstå. Men vi vill inte acceptera att det måste vara så. Det man vinner i mängd, förlorar man in personligt hanterande. På ett ASF har vi en tydlig idé om delaktighet och personlig anpassning. Varje arbetstränare har en handledare på arbetsplatsen som alltid finns till hands för anpassning av arbetsuppgifter, arbetstider och andra behövliga deltaljer. Våra arbetstränare är med på Måndagsmötena, där vi samtalar om jobb, arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för företag och medarbetare.

Den närheten både till arbetskamrater och ledning kan man inte ha på en människofabrik som Samhall.

och en hel del annat han vi med att dryfta. Många skratt och roliga anekdoter hanns det med. Vi får väl se vad som kommer med i inslaget, som sänds endera da, Så ha radion på och öronen spetsade, så får du snart höra mej och Lena berätta om tjugo års erfarenhet av ASF på två minuter.

 

Emilia fotar Lena Carlbom.
Emilia håller Henrik på behörigt Covid-avstånd,