Don Carlos Met-opera i Ullareds bygdegård

Av Charlie Tillja
Scen ur Don Carlos på Mt operan med massor av människor

Operan Don Carlos är ett något historie-förvanskat epos av Europas kungahus. Det är ett rörig förflutet med mycket inavel där de gifter sig med varandra höger och vänster och skaffar barn som inte sällan dör unga.

Jag ska inte dra kungar och drottningar för det är ganska ointressant. Men några av dem har styrt Sverige i omgångar på den tiden då Sverige var inblandad i alla krig. Vår kung är ättling av denna kompott.

Don Carlos var personlighetsstörd

Don Carlos var son till Filip av Spanien. Historien säger att Carlos var en tyrann och psykopat och dog efter kraftigt självskadebeteende inlåst av sin far i slottet. Det ryktades att Filip mörade sin son, Antagligen på grund av politiska skäl men idag verkar de flesta tro på att Carlos faktiskt var psykopat då det tydligen finns bevis för hans grymheter redan som ung. I Verdis opera är han snarare en hjälte och jag undrar varför de (Verdi och Schiller som skrev pjäsen) valde att framställa honom som hjälte.

Handlingen i korthet:

Carlos blir kär i Elisabeth som dock gifter sig med Carlos farsa, Filip. Carlos bästa polare Rodrigo Posa vill rädda Flandern från Filips armé och utnyttjar både Elisabeth, Carlos och Filip för att få igenom det och kontraspionerar på både Filip och Carlos. Farsan sätter Carlos i fängelse för att han varit otrogen med Elisabeth.
Filip vet inte vad han ska göra med sin son så han frågar Storinkvisitorn om råd. Storinkvisitorn vet att Posa är en rebell och vill hellre ha honom än Carlos. Posa inser att Carlos har bättre chans att befria Flandern och tar på sig allt och säger farväl till Carlos i fängelset och får honom att lova att rädda Flandern och dör i Carlos armar.
Elisabeth inser att hon måste stanna hos Filip för att rädda en massa människor från krig så hon och Carlos ska ses för att ta farväl och därefter ska Carlos fly till Flandern. Men Storinkvisitorn och Filip väntar på dem och tar dem på bar gärning. I några versionen dör Carlos och i andra blir han fängslad och dör i fängelset.

Krig i alla former

Det är religionskrig, krig mellan länder och relationer, avrättningar och brännande på bål. Allt i en enda lång storslagen soppa. Verdis Don Carlos innebar tydligen något speciellt med monologer och dialoger. Mer pratade än sjungande om jag förstått det rätt. Den ska också varit imponerande både visuellt och ljudmässigt men Verdi fick bannor att den var för lång och tvingades korta ner den ett antal gånger. Men Metropolitan ska köra originalet med fem akter så mjukar kuddar är att rekommendera för rumpan.

Sänds direkt från Metropolitan opera till Ullareds bygdegård lördag 26 mars kl 17.00. Biljetter köpes på plats. Läs mer!