Metropolitan-opera om Ariadne på Naxos

Av Charlie Tillja
Foto från Metropolitans scen från Ariande på Naxos

Metropolitan-opera i Ullareds bygdegård 12 mars

Ariadne på Naxos är en meta-opera – en opera om en opera om Ariadne. Operan kom till för att kompositören Richard Strauss hade tråkigt och ville göra något nytt. 

Det ledde till olika konflikter mellan Strauss och andra inblandade och den första uppsättningen blev ett totalt misslyckande och skrevs om flera gånger. När den hade premiär i Sverige ansåg Wilhelm Peterson-Berger att stockholmsoperan sålde ut sig.

Operan och commedia dell’arte ska spelas samtidigt

Handlingen mycket kort: den mest förmögne mannen i Wien förmögen man har anställt både ett operasällskap och en grupp skådespelare (commedia dell’arte) för att roa sina gäster. De bägge sällskapen får order om att köra både operan och teater samtidigt då den rike mannen vill ha det överstökat till fyrverkerierna. Den förtvivlade kompositören försöker fixa till allt men ingen av sångarna vill ge sig.

Labyrintens gudinna

Operan de ska spela upp handlar om Ariadne vilken är en spännande kvinna. Enligt myterna är Ariadne labyrintens gudinna och det var hon som ledde in ynglingar från Aten in i labyrinten till Minotaurus där han åt dem. En av ynglingarna som leds in i labyrinten är Theus. Ariadne blir kär i honom och ger honom ett nystan med ull-tråd att hitta ut ur labyrinten vilket var omöjligt utan hjälp. Hennes röda tråd hjälper oss ut svårigheter och därav kommer uttrycket ”den röda tråden”.

En röd tråd

Minotaurus är mörk och bestialisk, till hälften tjur och till hälften människa, och är förvisad till labyrinten. Han är en avkomma av drottning Pasifae, Ariadnes mor, och en vit tjur hon blev förälskad i. Theus dödar Minotaurus, Ariadne lämnar sin familj och flyr med Theus. Hon insåg väl att hennes dunkla jobb att föra familjehemligheter in i dunkla vrår var över. Paret luffar runt lite på olika öar i Egeiska havet för att landa på ön Naxos.

Theus inte mycket till hjälte

Theus som anses vara en av den grekiska mytologins ädlaste hjältegestalter var inte så ädel för han överger Ariadne på Naxos när hon sover. Tydligen för en annan gud, Bacchus, hade sagt till honom att han ville ha Ariadne och Theus menade att man inte ska bråka med gudar om kvinnor. Just en snygg hjälte han var.

Symbol för olycklig kärlek och ikon

Ariadne blir förtvivlad och vill dö. Om det är på grund av sveket från Theus, av olycklig kärlek eller att hon ångrar sina handlingar är svårt att veta. Ariadne har i alla fall blivit en symbol för olycklig kärlek och övergivenhet. Men mest är det som den sovande unga kvinnan Ariadne är känd för oss och i likhet med Kleopatra blivit några av västvärldens stora ikoner i såväl måleri som annan kultur.

När Bacchus kommer till Naxos tror Ariadne att det är en dödsgud och slänger sig i dennes famn. Bacchus, vilken är den romerska varianten av grekernas Dionysus, sägs dock ha varit den enda guden som var trogen sin hustru så Ariadne verkar i alla fall ha fått det bättre. Hon fick dessutom en panter att rida på. Inte illa.

Blev upphöjd till fruktbarhets gudinna

Bacchus är rusets och vinets gud och det kan ju tolkas som att Ariadne tar till flaskan som självmedicinering vilket är ack så vanligt vid ohälsa. Som maka till Bacchus blev Ariadne upphöjd fruktbarhetens gudinna och stod för naturens ständiga rörelse mellan dvala och uppvaknande.

Bacchus och vin & sprit

Just Bacchus känner vi till rätt väl i Falkenberg med kvarteret Bacchus där en konstgjord halvö byggdes 1976 för Vin & Sprit AB. Det var framför allt en tappningsfabrik för vin men det blandades även whisky och glögg. Falkenbergs-anläggningen med 187 anställda las ner 1999 trots en rejäl modernisering för närmare en halv miljard kronor bara några år tidigare. Fabriken stängdes i och med inträdet i EU då staten inte längre fick ha monopol på import och partihandel med vin. Idag är Bacchus-kvarteret mest känt för lyxlägenheterna som byggts där.

St Patricks dag är snart

Avslutningsvis så är även Bacchus en intressant figur och det finns mycket att säga om honom också men det är emellertid en helt annan blogg-text. Men kan ju nämna att Saint Patrick-dagen den 17 mars troligen härstammar från Bacchus och att kyrkan plockade upp den dagen för helgonet St Patrick. Skål!