Att leva med psykisk ohälsa eller en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kan göra vardagen utmanande. Kanske känner du igen känslan av ensamhet eller att dagarna flyter ihop utan mål och mening. Det finns dock stöd att få.
Visste du att du via kommunen kan få något som kallas LOV-sysselsättning – en insats utformad för att ge dig en meningsfull sysselsättning i vardagen med stöd och gemenskap?
I det här blogginlägget förklarar vi vad LOV-sysselsättning innebär och hur det fungerar, och vi berättar också om Knopster – en kreativ och trygg verksamhet i Falkenberg som erbjuder sysselsättning för dig som behöver det. (Inlägget vänder sig både till dig som själv har psykisk ohälsa/NPF och till dig som är anhörig och vill veta mer.)
LOV-sysselsättning – vad innebär det?
LOV-sysselsättning är en form av meningsfull daglig sysselsättning som du kan få genom kommunens socialtjänst. LOV står för Lagen om valfrihetssystem, vilket innebär att kommunen har ett system där du själv kan välja mellan olika godkända utförare (verksamheter) för din sysselsättning. Sysselsättningen i sig påminner om daglig verksamhet: det handlar om att ha något att göra på dagarna som känns meningsfullt, i en trygg miljö och utifrån dina egna förutsättningar. Det är inte ett vanligt jobb och det ställs inga krav på arbetsförmåga – istället anpassas aktiviteterna efter vad du orkar och mår bra av.
Vem kan få sysselsättning genom LOV?
Sysselsättningen vänder sig till vuxna personer ungefär i åldern 21–64 år som har en psykisk funktionsnedsättning eller mår psykiskt dåligt på ett sätt som gör att de har svårt att klara en vanlig arbetsdag eller studier. Om du har stora svårigheter med att aktivera dig eller att träffa andra människor på egen hand kan du ha rätt till sysselsättning via socialpsykiatrin. En viktig förutsättning är att du inte står till arbetsmarknadens förfogande just nu – med andra ord, att du inte kan ta ett arbete eller delta i Arbetsförmedlingens program för tillfället på grund av ditt mående. Många som får sysselsättning har till exempel sjukersättning, sjukpenning eller annat stöd istället för lön, och behöver en meningsfull aktivitet i vardagen trots att de inte orkar jobba.
Syftet med sysselsättningen
är att du ska få en förbättrad livskvalitet genom en meningsfull vardag. Genom sysselsättningen skapas möjligheter till:
-
- Aktivering: Du får något att göra om dagarna som stimulerar dig, väcker intressen och hjälper dig komma igång i vardagen.
-
- Delaktighet: Du blir en del av en gemenskap med andra i liknande situation. Tillsammans med personal och deltagare kan du känna att du tillhör ett sammanhang och att din röst blir hörd.
-
- Struktur: Att ha en plats att gå till och rutiner att följa ger struktur i tillvaron. Det kan skapa stabilitet och hjälpa dig få ordning på dygnsrytm och vardagsrutiner.
-
- Personlig utveckling: Genom nya aktiviteter och social samvaro kan du växa som person. Du har möjlighet att utveckla dina förmågor, stärka din självkänsla och kanske upptäcka nya sidor hos dig själv.
Alla dessa delar – aktivering, delaktighet, struktur och personlig utveckling – bidrar till att sysselsättningen kan ge ditt liv mer mening och sammanhang, utan den press som ett vanligt arbete kan innebära. Sysselsättningen sker alltid utifrån dina egna förutsättningar; det viktiga är inte vad du gör eller hur mycket du orkar, utan att du har något meningsfullt att vara del av.
Hur fungerar det rent praktiskt?
För att få sysselsättning behöver du först ansöka hos kommunen. Du vänder dig till en handläggare inom socialpsykiatrin (ofta via kommunens biståndsenhet) och berättar om din situation. Handläggaren gör en utredning och bedömer ditt behov. Om det beslutas att du har rätt till sysselsättning får du ett biståndsbeslut på sysselsättning enligt Socialtjänstlagen. Därefter kan du välja en utförare/verksamhet där du vill ha din sysselsättning. I Falkenbergs kommun finns flera olika utförare att välja mellan inom ramen för LOV, till exempel Fontänhuset, LP-verksamheten Knopster som vi berättar mer om nedan.
Du får själv besöka och välja den plats som känns bäst för dig och dina intressen. När du har valt börjar du din sysselsättning där i samråd med personalen. Du och personalen kommer tillsammans överens om upplägget – hur många dagar i veckan du ska komma, vilka tider som passar dig och vilka aktiviteter du vill delta i.
Många börjar försiktigt, kanske med någon eller några dagar i veckan, och utökar sedan när de känner sig tryggare. Sysselsättningen är frivillig och flexibel: du deltar utifrån dagsform och ork. Om du mår sämre någon dag är det okej att ta det lugnt.
Sysselsättningen kostar inget (förutom eventuell mat eller fika) och du riskerar inte att “förlora” din ersättning på att delta – tvärtom kan det ofta förbättra ditt mående att komma iväg och träffa folk under kravlösa former.
För anhöriga kan en sysselsättningsinsats också innebära en trygghet. Det kan vara en lättnad att veta att ens närstående har en plats att gå till där hen blir sedd, har social samvaro och får stimulans. Sysselsättningen ger struktur åt vardagen och kan avlasta familjen, samtidigt som den anhörige får möjlighet att utvecklas självständigt. Kort sagt bidrar det till ökad livskvalitet både för deltagaren och för de närstående runt omkring.
Knopster – en kreativ och trygg sysselsättning i Falkenberg
En av de sysselsättningsverksamheter du kan välja i Falkenberg är Knopster. Knopster är ett socialt arbetsintegrerande företag med fokus på kreativt skapande.
Kreativ miljö
Här får du en kreativ miljö där du kan utforska både digitala och analoga uttryck – allt från media och design till hantverk. Hos Knopster finns inga krav på prestation – det viktigaste är att du trivs och mår bra.
Du får växa i din egen takt och göra sådant som intresserar dig, med stöd av omtänksamma handledare.
Vad kan man göra på Knopster?
Här finns många olika aktiviteter att prova på, beroende på vad just du tycker är roligt eller vill lära dig. Exempel på sysselsättning hos Knopster är:
-
- Film och foto: Du kan filma, fotografera och lära dig att redigera bild- och videomaterial. Kanske vill du skapa en kortfilm, dokumentera något eller uttrycka dig genom foto – det finns utrustning och stöd för det.
-
- Grafisk design och digitalt skapande: Testa på att designa trycksaker, göra illustrationer eller jobba med layout på dator. Om du är nyfiken på grafisk formgivning eller digital konst finns möjlighet att leka med de verktygen här.
-
- Marknadsföring och sociala medier: Lär dig hur man skapar innehåll till Facebook, Instagram eller andra sociala medier. Du kan få prova på att skriva inlägg, ta fram marknadsföringsmaterial och hantera sociala kanaler – värdefulla kunskaper i dagens digitala samhälle.
-
- Hantverk och pyssel: Om du gillar att arbeta med händerna kan du ägna dig åt praktiskt skapande. På Knopster kan du till exempel lära dig bokbinderi (göra egna anteckningsböcker eller album), designa och pressa knappar/pins eller prova på lasergravyr på olika material. Det finns utrymme för många kreativa projekt!
Som du ser spänner aktiviteterna över ett brett fält – så oavsett om du är tekniskt intresserad, konstnärlig, nyfiken på media eller bara vill prova något nytt för skojs skull, så kan Knopster erbjuda något för dig.
Du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i, och du kan även komma med egna idéer. Kanske har du ett eget projekt du drömmer om att genomföra; på Knopster får du stöd att förverkliga det i den mån det är möjligt.
Trygghet, gemenskap och förståelse
Det som gör Knopster unikt är inte bara de kreativa aktiviteterna, utan också den varma och inkluderande atmosfären. Här möts du av handledare som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa eller NPF, vilket betyder att de verkligen förstår din situation. De vet hur det kan kännas de där dagarna när allt är tungt, och finns där för att stötta utan att döma. Hos Knopster blir du bemött med respekt, empati och tålamod. Gemenskapen är viktig – vi gör mycket tillsammans i grupp och ingen behöver känna sig utanför. Samtidigt respekteras varje individs dagsform: om du behöver en paus eller en lugn stund så finns det full förståelse för det.
Miljön på Knopster är avslappnad och trivsam. Till och med våra fyrbenta vänner bidrar – det finns hundar i lokalerna som skapar en lugn, mysig stämning. Många deltagare uppskattar närvaron av hundarna; att klappa en hund kan sänka stress och ge glädje i stunden. Det kanske låter som en detalj, men för många blir hundarnas närvaro något positivt att se fram emot varje dag. Det är en del av den hemtrevliga känslan här.
Inga krav – du växer i din egen takt
Kanske det allra viktigaste med Knopster är att här finns inga måsten. Du behöver inte prestera något eller uppnå vissa resultat. Vi fokuserar på ditt välmående och att du ska känna dig trygg och inspirerad. Om du vill utmana dig själv och lära dig nya saker, så jublar vi och hjälper dig gärna på traven – men tempot bestämmer du. Vissa dagar kanske du är full av energi och skaparlust, andra dagar orkar du mindre; oavsett vilket är du lika välkommen. Med tiden brukar många ändå märka framsteg hos sig själva: kanske vågar man prova en ny maskin, ta initiativ till ett grupp-projekt eller rentav börja drömma om framtiden igen. På Knopster tar vi små steg och firar varje framsteg, hur litet det än kan verka. Vi tror på långsiktig utveckling utan stress.
Avslutningsvis vill vi säga att sysselsättning via LOV, oavsett var man väljer att vara, handlar om att skapa en meningsfull vardag för den som står utanför arbetslivet. Det är ett fantastiskt verktyg för rehabilitering, social träning och personlig utveckling – på dina villkor. Om du eller någon närstående i Falkenberg skulle må bra av en sådan insats hoppas vi att den här informationen har gjort tröskeln lite lägre för att ta steget.
Välkommen till Knopster om du är nyfiken på vår verksamhet – hos oss tror vi på dig och din potential, och här får du alltid vara precis den du är.