Sök
Stäng denna sökruta.

Vi måste tala om psykisk ohälsa

Vi måste tala om psykisk ohälsa. Det är inte farligare än att prata om ett benbrott eller allergier. Det är inte konstigare än kikhosta eller muskelvärk. Det är nästan lika vanligt som förkylningar.

Det finns en tydlig beröringsskräck när det gäller psykisk ohälsa och psykiskt mående. Dagspressen skriver sällan om psykisk ohälsa, om det inte är fråga om ett våldsbrott som begåtts. Företagare är rädda för att anställa personer med någon form av psykisk diagnos. En del företagare vill helst inte ens ha en ADHD-person som kund. Samma gäller i den virtuella världen.

AI-genererade bilder

I Photoshop kan en låta programmet skapa en bild utifrån korta beskrivande texter. Det kan vara bra att ha lite bilder som illustrerar texter om psykisk ohälsa. Men när en skriver in ”mental illness” och ber Photoshop att skapa en bild vill inte programmet det. Det säger att en bryter mot deras riktlinjer. Skriver man däremot in ”illness” så skapar Photoshop mer än gärna ett gäng ganska otäcka bilder.

Adobes riktlinjer

Så vilka är då Adobes riktlinjer? De finns översatta till svenska, och ligger på deras hemsida. Vad det är i psykisk ohälsa som triggar riktlinjerna är oklart. Det finns generella förbud att producera bilder med

  • Pornografiskt material eller nakna människor i sexuella situationer
  • Hatiskt eller mycket stötande innehåll som angriper eller avhumaniserar en grupp utifrån gruppens ras, etnicitet, nationella ursprung, religion, allvarliga sjukdom eller funktionshinder, kön, ålder eller sexuella läggning
  • Kraftigt våld eller bloddrypande situationer
  • Främjande, glorifiering av eller hot om våld
  • Olaglig verksamhet eller olagliga varor
  • Egenskadebeteende eller främjande av egenskadebeteende
  • Avbildningar av nakna underåriga eller underåriga på ett sexuellt sätt
  • Främjande av terrorism eller våldsbejakande extremism
  • Spridning av förledande, bedrägligt eller vilseledande innehåll som kan leda till skada ute i verkligheten
  • Personlig eller privat information om andra (t.ex. fullständigt namn, hemadress, telefonnummer, e-postadress, myndighetsutfärdade id eller annan information som rör en identifierbar individ)

Ta det säkra före det osäkra

Ärligt talat, Adobe. Vad finns det i begreppet psykisk ohälsa som kan likställas med någon att punkterna ovan? Vad händer när internationella företag med miljontals användare sprider sin beröringsskräck ohämmat?

Det finns ju andra…

Lyckligtvis finns det andra man kan vända sig till som inte lika förskräckta. Picsart är en av många, och den appen som användes att producera bildmaterialet som illustrerar det här inlägget. Det är gjort genom att skriva in orden ”mental illness” och trycka på generera. Så enkelt ska det vara. Fördomsfritt och bekvämt, och ingen människa behövs för att fånga ett trött och härjat ansiktsuttryck.

Gillar du inlägget? Dela gärna!

SKRIV EN KOMMENTAR

Stanna inte här

HÄR FINNS MER ATT LÄSA

Ingen fattigdom skrivet med laser på plywood. 1 av 17
Grafisk produktion
Henrik Ström

Vi har blivit med lasergraverare!

Tack vare det eminenta ASF:et Sagahuset i Borås har vi lagt vantarna på en lasergraverare. Samarbete är en stor del av ASF-tänket och vi har en massa planer

Läs mer »